7 stereotipuri despre germani pe care ne-am săturat să le tot auzim

Spread the love
stereotipuri germane
stereotipuri germane

Germania, patria mâncării lipsite de gust, a oamenilor eficienți, dar neprietenoși și a unei limbi aspre și guturale – cel puțin dacă ascultăm stereotipurile tipice. Dar Germania este o țară diversă, cu peste 80 de milioane de locuitori, așa că stereotipurile despre nemți sunt mult prea simplificate în cel mai bun caz și total greșite în cel mai rău caz. Iată câteva dintre cele mai uzuale stereotipuri despre Germania pe care ne-am săturat să le tot auzim.

  1. Nemții sunt neprietenoși

Este probabil corect să spunem că mulți nemți nu intră prea ușor în conversații ce nu își au rostul. Dacă locuiți în Germania, nu vă așteptați să socializați la coada de la supermarket sau în stația de autobuz – există un timp și un loc pentru socializare, iar uneori o coadă nu este locul potrivit. (Deși există excepții chiar și de la acest stereotip răspândit, deoarece mulți nemți, în special din zona de sud, acceptă mai ușor conversațiile banale)

Dar acest lucru nu înseamnă că nemții sunt în mod firesc neprietenoși. Părerea mea este că mulți nemți sunt pur și simplu mai atenți atunci când socializează. Dacă vă aflați într-un scenariu social – de la o cină la un club de noapte sau chiar o aplicație de dating – acea atitudine neprietenoasă va dispărea de obicei, și gata, puteți spune că aveți noi cunoștințe în Germania.

  1. Nemții prioritizează eficiența mai mult decât orice

Acest lucru nu se referă la faptul că nemții sunt de fapt ineficienți, ci mai degrabă că acesta este un stereotip destul de subiectiv. De exemplu, ați putea observa că transportul public circulă frecvent și (de obicei) la timp și că există mult entuziasm pentru reciclare și pentru utilizarea atentă a resurselor. Toate acestea ar putea explica locul 4 al PIB-ului în lista celor mai bogate țări din lume.

Pe de altă parte, oricine a trăit o perioadă în Germania poate spune cel mai probabil că a avut o experiență epuizantă cu birocrația germană, care se poate simți ca și cum ne-am întoarce în era pre-internet. De la taxe la vize, aproape totul decurge lent și pe hârtie. Apoi, există reticența germană de a adopta plățile electronice (numerarul mai puțin eficient este încă metoda preferată de plată). Chiar și în landurile în care Germania este de obicei eficientă, există excepții, cum ar fi saga noului aeroport din Berlin, care a avut nouă ani de întârziere. Într-adevăr, se dovedește că eficiența este în ochiul privitorului.

  1. Nemților le plac regulile

Probabil că există mai mult adevăr în acest lucru decât în stereotipul eficienței, dar este la fel de subiectiv și ar putea fi mai bine să spunem că legea și ordinea sunt aplicate mai consecvent aici. De exemplu, mersul în fața altor oameni sau folosirea unei mașini de tuns iarba duminica (ziua prețuită a păcii și liniștii în Germania) poate atrage reclamații sau cel puțin ochi dați peste cap.

Dar dubele care parchează pe două locuri? Nici o problemă! Sau aruncați o privire la Berlinul plin de graffiti, un centru internațional pentru contracultură care ignoră regulile (deși, pentru a fi corecți, Berlinul este adesea o excepție de la cultura germană).

Au urmat apoi proteste de amploare împotriva măștilor din timpul pandemiei de COVID-19 – deși acestea nu au fost cazuri izolate în Germania, aceste marșuri atrag în mod regulat mii de nemți presupus iubitori de reguli pe străzile din toată țara, un grup încercând chiar să ia cu asalt Bundestagul, sau parlamentul național din Berlin. Acest lucru contravine cu siguranță regulilor.

  1. Mâncarea din Germania nu este prea gustoasă

Întrebați câțiva străini despre mâncarea din Germania și este posibil să auziți nemulțumiri. Este greu de digerat și bogată în cârnați și covrigi, dar puține condimente sau asezonare, ar putea spune ei.

Dar aceste plângeri trec cu vederea o mulțime mâncăruri grozave, atât ieftine, cât și gustoase.

În primul rând, Germania are 309 restaurante cu stele Michelin, mai multe decât orice altă țară, cu excepția Franței, Italiei și Japoniei. Pentru cei care nu vor să cheltuie 100 de euro pentru o masă, Germania are, de asemenea, o tradiție când vine vorba de patiserii. Cultura istorică și diversă a producției de pâine a țării se află pe lista UNESCO, iar dulciurile, de la gogoși la prăjituri cu mere sau cireșe excelează și ele.

Chiar și mâncarea tipică germană – cârnați, spaetzle, varza murată – poate fi gustoasă. Este oarecum corect să spunem că mâncarea germană tinde să fie mai săracă în anumite condimente, așa că cerealele, carnea și legumele de înaltă calitate au un impact mai mare asupra aromei. Așadar, fiți cu ochii în patru la restaurantele și magazinele care oferă produse de calitate și s-ar putea să deveniți fani ai mâncării nemțești.

  1. Oktoberfest este epitomul culturii germane

Vorbind despre mâncare (și băutură), în cultura germană există mult mai mult decât Oktoberfest. În timp ce festivalul berii de 200 de ani a fost exportat în întreaga lume ca un simbol german, este de fapt specific bavarez. Hainele de modă veche, paharele de bere și corturile sunt toate lucruri pe care le veți vedea dacă mergeți la München pentru Oktoberfest, dar nu este un eveniment atât de important în alte orașe precum Berlin sau Hamburg. De fapt, cele mai de amploare sărbători Oktoberfest din lume din afara Munchenului se desfășoară în Canada, Brazilia și Ohio, sărbători individuale care atrag fiecare sute de mii de oameni anual.

Acestea fiind spuse, orașele din întreaga țară au propriul lor volksfeste (festivaluri folk), care ar putea fi comparate cu Oktoberfest, prin faptul că se comercializează o sumedenie de mâncăruri și bere. Dar acestea variază destul de mult de la o regiune la alta, nu au loc neapărat în luna octombrie și sunt evenimente mai mici care atrag localnici – departe de milioanele de turiști care iau parte la Oktoberfestul anual de la München.

Autostrăzile germane cu o mulțime de mașini care trec cu viteză, o reprezentare a stereotipului german în jurul dragostei pentru mașini.

  1. Nemții iubesc mașinile

Nu este o noutate faptul că Germania găzduiește o serie de producători de mașini de renume, cum ar fi Mercedes Benz, BMW și Volkswagen. Așa că nemților le place să dețină mașini strălucitoare și să accelereze pe autostradă fără limite de viteză, nu?

Nu tocmai – în timp ce posesia de mașini în Germania este destul de comună, țări precum Italia și Polonia au mai multe mașini per persoană. Și nu există o cultură a condusului la fel de mare pe care o au alte țări mari producătoare de mașini precum SUA. Transportul public este bine pus la punct, circulă frecvent și acoperă cea mai mare parte a țării, iar cercetările sugerează că Germania nu este mai mult sau mai puțin axată pe mașină decât orice altă țară din Europa.

Cât despre ideea „fără limită de viteză”? Ei bine, acest lucru se aplică doar autostrăzilor (autobahn) și chiar și atunci, este complicat. Aproximativ o treime dintre acestea au limite de viteză și chiar și atunci când oficial nu există nici o limită de viteză, puteți avea probleme dacă depășiți viteza recomandată de 130 km/h. Totodată, majoritatea nemților ar dori să se impună limite de viteză mai ferme.

  1. Germana este o limbă urâtă

Limba germană este cu siguranță mai puțin melodică decât, să zicem, italiană sau spaniolă. Dar dură, guturală sau agresivă? Nu chiar. Limba germană este adesea destul de subestimată, este fluidă, și deși include o serie de sunete guturale, acestea sunt de obicei blânde și rotunjite în limba germană de zi cu zi. Acestea, combinate cu o mulțime de sunete „ch” și „shh”, pot face ca limba germană să fie destul de liniștitoare.

Nu este clar de unde a venit exact stereotipul „limba germană este urâtă”, dar ar putea avea legătură cu atitudinile antigermane din epoca celui de-al Doilea Război Mondial. Propaganda la acea vreme făcea ca limbajul să pară dur și milităros, iar această imagine cu siguranță nu a fost ajutată de stilul agresiv al discursurilor naziste. Dar acesta este un stereotip vechi și departe de limba germană de zi cu zi în secolul al XXI-lea.